Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

Școala de vară Europuls – Viitorul Europei pentru TINE(ri)!

Implementat cu sprijinul Ambasadei Franței în România și al Institutului Francez în România

Despre școală: Europuls – Centrul de Expertiză Europeană organizează școala de vară Viitorul Europei pentru TINE(ri), cu sprijinul Ambasadei Franței în România și al Institutului Francez. Prin participarea la această școală de vară, tinerii vor putea ajuta la setarea priorităților Uniunii Europene, în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei.

Prin acest proiect, urmărim să informăm, să comunicăm și să instruim tinerii din România privind politicile europene și cele mai importante aspecte care vor fi discutate la nivel european în următorii ani. De la tranziția verde la cea digitală, la redresarea economiei și a societății în urma pandemiei de COVID-19, până la prioritățile pentru tineret în cadrul programelor europene, ne dorim să creștem nivelul de conștientizare publică asupra temelor de interes la nivelul UE. Tinerii vor fi mai bine informați și pregătiți, vor putea fi direct implicați în stabilirea priorităților pe care ei le consideră necesare în mai multe domenii primordiale și vor putea să contribuie la evidențierea aspectelor pe care ei le doresc discutate mai mult la nivelul UE.

Uniunea Europeană a fost de la început deschisă dialogului între statele membre, iar acum devine un proiect deschis și dialogului direct cu cetățenii UE. Funcționarea Uniunii este deseori greu de înțeles și de aceea, mulți cetățeni o simt deconectată, departe de realitățile și așteptările lor, lucru pe care Conferința pentru Viitorul Europei va încerca să îl rezolve și va încerca să transforme UE într-o Europă a cetățenilor.

Conferința privind viitorul Europei este formată dintr-o serie de dezbateri și discuții organizate la inițiativa cetățenilor, care vor permite fiecărui european să își împărtășească ideile și să contribuie la clădirea viitorului nostru comun. Conferința este un exercițiu democratic paneuropean major, care oferă un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă și transparentă cu cetățenii cu privire la o serie de priorități și provocări importante. Este prima dată în cei 70 de ani de existență, când Uniunea Europeană se angajează la un astfel de proces participativ, Conferința privind Viitorul Europei fiind o șansă unică de a remodela Europa pornind de la viziunea cetățenilor.

Ziua I – Funcționarea Uniunii Europene
3 august

13:00-14:00– Eveniment inaugural
Ramona Iulia Chiriac - Șefa Reprezentanței Comisiei
Europene în România

Dna Ramona Iulia Chiriac a fost numită șefa reprezentanței Comisiei Europene la București la 01 iulie 2021. În această funcție, ea acționează ca reprezentant oficial al Comisiei Europene în România sub autoritatea politică a președintelui Ursula von der Leyen. Doamna Chiriac, cetățean român, este diplomată de carieră și este consul general al României în statul federal german Bavaria din 2016. Lucrează în domeniul afacerilor UE de aproape 20 de ani, inclusiv la nivel local în România. Având în vedere imersiunea sa în diplomație, are o experiență deosebită într-o serie de domenii care sunt esențiale pentru munca zilnică a unui reprezentant, cum ar fi îndeplinirea funcțiilor de conducere, asumarea sarcinilor de reprezentare, comunicarea strategică și diplomația publică, precum și managementul resurselor financiare și umane Doamna Chiriac este în serviciul diplomatic român din 2008. Anterior, a lucrat în administrația publică centrală și locală a României, în special la pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE. În cadrul Ministerului Integrării Europene din România, ea a fost responsabilă în special pentru promovarea valorilor UE, oferind informații despre oportunitățile de finanțare, precum și diseminarea cunoștințelor despre UE prin organizarea de conferințe, seminarii, campanii și ateliere. Doamna Chiriac a absolvit facultatea de Studii Europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca din România. Deține două diplome de master, una în Studii Europene și alta în Studii de Gen.
Joseph Giustiniani - Atașat de cooperare la Ambasada Franței
în România și Director adjunct al Institutului Francez în România

Joseph Giustiniani este un funcționar francez cu peste 20 de ani de experiență profesională în afaceri europene. A lucrat timp de două mandate în cadrul Secretariatului General al Afacerilor Europene, în serviciul Prim-ministrului, specializat în politicile europene, și a exercitat misiuni în cadrul Ministerului Europei și Afacerilor străine, pentru a sprijini administrațiile publice ale mai multor tări din sud-estul Europei. Începând cu septembrie 2020, Joseph Giustiniani este atașat de cooperare în cadrul Ambasadei Franței în România. El este responsabil de conceperea și organizarea proiectelor pentru dezvoltarea cooperării dintre instituțiile franceze și române și societatea civilă din cele două țări, în domeniul guvernanței și al dezvoltării durabile. Prin cumul, exercită și funcția de Director adjunct al Institutului Francez din România.
Bogdan Barla - Ofițer de presă, Biroul de Legătură
al Parlamentului European în România

Cu studii în domeniile afaceri europene și marketing, Bogdan Bârla are o experiență profesională de peste 18 ani în comunicare pentru instituții europene și companii din domeniul privat. În prezent este responsabil pentru relațiile cu presa în cadrul Biroului Parlamentului European în România, poziție pe care o ocupă din anul 2015.
Tana Foarfă - Director Europuls

Tana Foarfă este licențiată în științe politice la Université Libre de Bruxelles și deține un Master în Studii Europene la KU Leuven, cu specializarea Relații Externe ale Uniunii Europene.

În timpul studiilor universitare s-a remarcat prin participarea și ulterior coordonarea Delegației ULB la simularea internațională NATO din Washington D.C., obținând premiul de excelență pentru activitatea sa din Consiliul Nord-Atlantic. A primit de asemenea și premiul I la simularea UE desfășurată la Bruxelles la Comitetul Economic și Social European.

În 2016 a devenit angajată a Comisiei Europene, urmând ca în 2019 să se alăture echipei europarlamentarului Dragoș Pîslaru, membru Renew Europe. Tana a reprezentat, la nivel tehnic, Parlamentul European în negocierile la nivel european al Mecanismului de Redresare și Reziliență, cel mai mare instrument financiar din istoria UE.
14:00-15:00 – Prezentarea priorităților pentru Conferința cu privire la Viitorul Europei
Dragoș Pîslaru - Membru al Parlamentul European

Economist din pasiune, Dragoș Pîslaru are un doctorat în Economie la Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române și un master în Relații Internaționale la London School of Economics. A predat ca profesor, a lucrat în cercetare economică, a crescut firme și plătit salarii ca antreprenor, a creat una din cele mai bune echipe de consultanță pentru dezvoltare, a condus unul dintre primele acceleratoare de start-up din România, apoi a lucrat în slujba tuturor românilor ca ministru al Muncii în guvernul tehnocrat. Acum reprezintă românii și România la Bruxelles, în calitate de europarlamentar. În Parlamentul European, coordonez activitatea Grupului Renew Europe în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, urmărind în același timp afacerile economice și fiind co-raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență.
15:00-15:10 – Pauză
15:10-16:00 – Prezentare viitorul Uniunii Europene
Cristian Preda - Profesor universitar, Decan - Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti

Educat în România și în Franța, predă științele politice la Universitatea din București începând din 1992. Decan al facultății sale între 2004 și 2010, ca și din 2019 încoace. Consilier – câte doi ani – al președinților E. Constantinescu și T. Băsescu, secretar de stat la externe – tot pentru doi ani, deputat european – vreme de două mandate, Cristian Preda a scris despre liberalism, sisteme electorale și istoria politică românească.
16:00-16:15 – Pauză
16:15-17:00 – Exerciții interactive/breakout rooms

Ziua II – Viitorul UE pentru TINE(ri)
4 august

13:00-13:30 – Introducere – prioritățile pentru sectorul tineretului
Francesca Cristea - Expert afiliat politici de tineret, Europuls

Francesca este absolventă a Facultății de Relații Internaționale și Studii Europe a Universității București. Aceasta s-a implicat în ultimii 7 ani în proiecte naționale și internaționale care priveau dezvoltarea tinerilor. Este alumna a Programului de Bursieri Konrad Adenauer Stiftung și al programului Aspen Junior Seminar, iar în prezent lucrează în domeniul de public affairs.

A fost unul dintre cei doi Delegați de Tineret ai României la UE pe durata Președinției României la Consiliul UE, timp în care a organizat sesiuni de informare cu tinerii despre instituțiile europene, importanța votului la alegerile europarlamentare și despre oportunitățile de carieră sau de dezvoltare personală pe care la oferă UE, reprezentând vocea tinerilor în Consiliul de Miniștri în domeniul tineretului.

S-a alăturat apoi Consiliului Tineretului din România (CTR) în calitate de Vice-Președinte în domeniul Relațiilor internaționale, fiind responsabilă de parteneriate internaționale și reprezentarea tinerilor din România în cadrul Forumului European de Tineret (YFJ).

Domeniile de interes sunt: viitorul muncii, politicile de tineret, politicile sociale, dezvoltarea societății civile.

13:30-14:30 – Reprezentarea tinerilor la nivel național și internațional

Andreea Scrioșteanu - Vicepreședinte. Consiliul Tineretului din România

Andreea Scrioșteanu este Vicepreședinte la Consiliul Tineretului din România (CTR), în domeniul relațiilor internaționale. Scopul CTR este de a acționa pentru apărarea și promovarea drepturilor tinerilor români din țară și din străinătate, precum și în vederea creșterii participării active a acestora la viața comunităților din care fac parte.

Andreea este studentă la Facultatea de Științe Politice a Universității București în cadrul specializării Relații Internaționale și Studii Europene, dar și membru activ al comunității prin implicarea în proiecte de voluntariat.

În CTR se implică în reprezentarea tinerilor la nivel european și global, fiind delegat oficial în cadrul Forumului European de Tineret (YFJ) și ținând o strânsă comunicare cu instituțiile europene. Andreea s-a implicat activ în dezbateri la nivel european legate de includerea pilonului de tineret în PNRR, dar și în discuții cu decidenți europeni pe marginea Conferinței privind Viitorul Europei, alături de YFJ. Ea a reprezentat tinerii români în cadrul mai multor evenimente, printre care Conferința Europeană de Tineret organizată de Președinția Portugaliei la Consiliul UE și a ajutat la coordonarea procesului de consultare prin Dialogul UE cu Tinerii.

La nivel național, este implicată în reprezentarea tinerilor din mediul rural, cu precădere a celor aparținând grupurilor vulnerabile. Astfel, împreună cu alte 6 organizații de tineret din țară, ajută la dezvoltarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural, în urma unui amplu proces de consultare.
14:30-15:00
Antoine Chabal - Vicepreședinte, Les Jeunes Européens Franța
15:00-15:10 – Pauză
15:10-16:00 – Politicile europene pentru TINEri de la teorie la concret prin Corpul European de Solidaritate și Erasmus+
Andrei Popescu - Coordonator, Corpul European de Solidaritate

Are câteva idei fluide precum educația, învățarea nonformală sau voluntariatul. Motiv pentru care a fost voluntar în diverse organizații de tineret unde fost implicat în proiecte și evenimente locale, naționale și internaționale. Din 1999 până în prezent a lucrat în domeniul finanțării europene în cadrul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale în programe de tineret, voluntariat și educația adulților (Tineret în Acțiune, Erasmus+, Corpul European de Solidaritate) dar și ca secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului și consilier al Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene. Altfel, mai face free-lancing ca trainer sau facilitare de evenimente și procese de învățare participativă.
16:00-16:15 – Pauză
16:15-17:00 – Exerciții interactive/breakout rooms

Ziua III – Viitorul digital al
Uniunii Europene și tranziția verde
5 august

12:00-12:15 – Introducere viitorul digital al UE
Cezara Panait - Head of Digital Policy, Europuls

Cezara este Head of Digital Policy în cadrul organizației Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, unde coordonează activitatea privind politicile digitale și lucrează cu precădere pe dosare privind platformele online, automatizare și inteligența artificială. Astfel, publică analize în presa de specialitate și organizează constant dezbateri publice care aduc împreună decidenți politici naționali și europeni, precum și reprezentanți ai mediului privat și ai societății civile. Cezara a absolvit Facultatea de Drept în cadrul Universității din București și deține un Master în Drepturile Omului acordat de Universitatea Centrală Europeană.
Anda Bologa - Expert afiliat securitate cibernetică și protecția datelor, Europuls

Anda este consilier juridic specializat în afaceri digitale, securitate cibernetică și cadrul de reglementare al spațiului cibernetic. A acumulat peste cinci ani de experiență în diverse funcții juridice în sectorul public și privat printre altele, în cadrul Senatului României, Misiunii Permanente a României la Națiunile Unite New York, Comisiei Europeane și în câteva firme de avocatură. Deține un master în drept în Arbitraj Internațional (Universitatea din București) și un masterat postgraduate în Studii Europene Interdisciplinare (Colegiul Europei in Natolin).
12:15-13:15 – Viitorul digital al UE
Mirela Mărcuț - Phd, Lector universitar, Universitatea din Oradea

Mirela Mărcuț este cadru didactic al Universității din Oradea, unde predă discipline legate despre influența Internetului și a tehnologiilor digitale în relațiile internaționale și politici digitale. În 2015, a obținut titlul de doctor în relații internaționale și studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, iar din 2016 activează în domeniul academic. Cercetările sale se axează pe politici digitale și guvernanță cu accent pe Uniunea Europeană. În 2017, a obținut bursa Henri Rieben a Fundației Jean Monnet pentru Europa pentru a cerceta începuturile societății informaționale în Europa în arhivele lui Jacques Delors. De asemenea, în 2020 a obținut o bursă DAAD de cercetare postdoctorală pentru a cerceta guvernanța orașelor inteligente din Germania. Timpul liber și-l dedică articolelor de pe digitalpolicy.ro, unde traduce politicile digitale pe înțelesul tuturor.
13:15-13:30 – Pauză
13:30-14:30 – Exerciții interactive/breakout rooms – Cetățeni digitali și rolul lor în conturarea agendei digitale Invitat special:
Veronica Ștefan - Co-fondator Digital Citizens Romania

Veronica este fondatorul primului think-tank digital românesc – Digital Citizens – conectând inovatorii digitali români și cetățenii digitali de zi cu zi cu dezbaterile europene și internaționale. Este o profesionistă în politici publice cu peste 14 ani de experiență, atât în ​​contexte naționale, cât și internaționale. Din 2015, Veronica a lucrat intens la intersecția drepturilor omului, educației, noilor tehnologii și guvernanței digitale, consultând diverse părți interesate, cum ar fi agențiile ONU, Consiliul Europei, organismele Uniunii Europene și alte organizații internaționale. Începând cu 2020, Veronica lucrează pentru Consiliul pentru Educație și Tineret din Estonia în calitate de coordonator pentru o serie de proiecte internaționale care se ocupă cu transformarea digitală în sectorul educațional și tineret. În 2018, ea a coordonat o serie de evenimente digitale în pregătirea Președinției României la Consiliului UE, promovând o participare mai puternică a părților interesate române la guvernanța digitală a UE, precum și o agendă digitală europeană mai puternică.
14:30-14:50 – Pauză
14:50-15:00 – Introducere tranziția verde și sustenabilitate
Carolina Novac - Expert afiliat în politici energetice, Europuls

Profesionist în afaceri publice europene în domeniul energiei cu peste cinci ani de experiență. În prezent, Carolina este Manager pe Politici și Reglementări UE la compania britanică National Grid Ventures, iar anterior a lucrat la ENTSOG, Weber Shandwick, și Comisia Europeană. A studiat la Colegiul Europei în Bruges, Belgia și Universitatea din București, Facultatea de Istorie. Carolina este expert afiliat pe politici energetice la Europuls și membră la Jeunes énérgiticiens(nes) (comunitatea profesioniștilor francezi în energie la Bruxelles).
15:00-16:00 – Tranziția verde și sustenabilitate la nivel european
Corina Murafa - Lider Global Planet & Clima, Ashoka

Corina Murafa este liderul inițiativei globale a Ashoka privind clima, Next Now / Planet & Climate. Ashoka este cea mai mare rețea globală care susține antreprenorii sociali și este prezentă în peste 90 de țări de 40 de ani. De asemenea, este expertă în politici publice în domeniul climei, energiei și durabilității, având experiențe profesionale la Banca Mondială, OMV Petrom, Deloitte, experiență în guvernul național. Corina reprezintă în prezent societatea civilă în Consiliul Economic și Social al României. Ea deține un doctorat în studii economice la Academia de Studii Economice din București și un master în politici publice de la Școala de guvernanță Hertie din Berlin.
16:00-16:15 – Pauză
16:15-17:00 – Exerciții interactive/breakout rooms Invitat special:
Elena Lazăr - Lector universitar dr. - Facultatea de Drept, Universitatea din București

Studii: A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în anul 2010 și Colegiul Juridic Româno-Francez, Paris I Panthéon-Sorbonne. A continuat cu studii de masterat în Dreptul internațional și european al afacerilor, Paris I Panthéon-Sorbonne și un masterat în Drept privat, în cadrul Facultății de Drept a Universității din București. Din anul 2015 este Doctor în Drept (Summa cum laude) al Facultății de Drept a Universității din București, în domeniul Protecției Drepturilor Omului. Aceasta a adăugat parcursului său academic un post-doctorat în același domeniu și în cadrul aceleiași instituții, finalizat în anul 2019 și un alt stagiu postdoctoral în Dreptul noilor tehnologii la Universitatea Paris- Pantheon Assas în toamna anului 2021. Activitate profesională: Este avocat titular al Cabinetului de avocat „Lazăr Elena”, fiind specializată în dreptul european al drepturilor omului și în dreptul noilor tehnologii. La finalizarea studiilor, s-a alăturat corpului profesoral al Facultății de Drept a Universității din București, în cadrul căreia predă materiile Drept internațional public și Organizații și Relații Internaționale și Dreptul European al Internetului, în calitate de lector universitar. De asemenea, aceasta a fost selectată ca și expert la Consiliul Europei (contract nr. CC295/2020), pe problematica Traficului de ființe umane. Totodată, este redactor executiv al Revistei Române de Drept Internațional (www.rrdi.ro).

Ziua IV – Relații externe
și democrație europeană
6 august

13:00-13:10 – Introducere
Tana Foarfă - Director Europuls

Tana Foarfă este licențiată în științe politice la Université Libre de Bruxelles și deține un Master în Studii Europene la KU Leuven, cu specializarea Relații Externe ale Uniunii Europene.

În timpul studiilor universitare s-a remarcat prin participarea și ulterior coordonarea Delegației ULB la simularea internațională NATO din Washington D.C., obținând premiul de excelență pentru activitatea sa din Consiliul Nord-Atlantic. A primit de asemenea și premiul I la simularea UE desfășurată la Bruxelles la Comitetul Economic și Social European.

În 2016 a devenit angajată a Comisiei Europene, urmând ca în 2019 să se alăture echipei europarlamentarului Dragoș Pîslaru, membru Renew Europe. Tana a reprezentat, la nivel tehnic, Parlamentul European în negocierile la nivel european al Mecanismului de Redresare și Reziliență, cel mai mare instrument financiar din istoria UE.
13:10-14:10 – Stat de drept
Laura Ștefan - Expert stat de drept și anti-corupție, Expert Forum

Laura Ștefan este coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum. Are o experiență profesională de peste 10 ani în practicile publice și private. Activează și ca expert internațional pentru Comisia Europeană, UNDP, OECD și alte organizații internaționale în domeniile reformei juridice, anticorupției și spălării banilor. De-a lungul timpului, Laura Ștefan a ocupat funcții reprezentative, precum: Șeful delegației și membru al biroului GRECO, înalt reprezentant pentru SPAI și SPOC, reprezentantul României la Rețeaua Anticorupție OECD și forumurile globale ONU pe tema corupției și a crimei organizate, membru al Rețelei Practicienilor Anticorupție UNDP. Anterior, a fost Consilier juridic în cadrul a două programe finanțate USAID. Laura Ștefan a absolvit LLM (Masters of Law), program organizat de Universitatea Cambridge, UK în perioada 2003-2004.
14:10-15:00 – Relația transatlantică: Relansare și reașezare către o concurența sistemică cu autocrațiile
Robert Lupițu - Editor șef, Calea Europeană

Robert Lupițu este redactor-șef al CaleaEuropeană.ro, principala platformă media în domeniul afacerilor europene și relației transatlantice. El este laureat al concursului „Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor „România transatlantică” „100 de fețe ale inovației” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Din anul 2018, Robert Lupițu este jurnalistul român care a participat la Conferința de Securitate de la München, cel mai mare forum de securitate transatlantică cu o tradiție de aproape șase decenii. Din anul 2019, Robert Lupițu este membru în programul Leadership Academy organizat de think tank-ul Comisiei Europene.
15:00-15:10 – Pauză
15:10-16:00 – Provocările aduse principiului întâietății dreptului UE și confruntarea cu identitatea constituțională
Alin Orgoan - Expert afiliat dreptul Uniunii Europene, Europuls

Alin Orgoan a obţinut licenţa în Drept și Știinţe Politice la Université de Bordeaux și deține un Master 1 în Drept internațional public la Université de Bordeaux și un Master 2 pe Drept european și dreptul Uniunii europene, specializarea lui fiind pe Guvernanța Agențiilor de reglementare ale Uniunii Europene. Din 2015 până 2019 a predat ca asistent universitar drept administrativ francez, drepturile Omului, dreptul Uniunii Europene, dreptul pieței unice și dreptul relațiilor externe ale Uniunii Europene la Université de Bordeaux. În 2014, s-a remarcat prin câștigarea locului II la Concursul de elocință și pledoarie Lysias, organizat la Bordeaux. În 2014, prin câștigarea locului III la Concursul international de drept european, organizat la Lille. Actualmente lucrează la Parlamentul european ca asistent parlamentar.
16:00-16:15 – Pauză
16:15-17:00 – Exerciții interactive/breakout rooms
Bogdan Mureșan - Fellow Europuls

Bogdan Mureşan este expert în cadrul CERT-RO, Serviciul Analize, Politici şi Cooperare. Anterior, el a lucrat pentru Institutul European din România şi Agerpres. Printre interesele sale academice se numără relațiile internaționale, afacerile europene, comunicarea şi diplomația. El va facilita discuțiile din sesiunea din cadrul Școlii de vară – Viitorul Europei pentru tine(ri) în calitate de fellow Europuls.

Încheierea școlii de vară

Testimoniale

„Școala de vară Europuls nu a fost doar un alt curs despre UE și politici transaționale, a fost un act participativ care a adus tinerii la aceeași masă cu persoane reprezentative care joacă un rol în modul în care se schimbă fața Uniunii Europene.

Cele patru zile de activități au avut loc online, programul a fost coerent și dinamic, iar ritmul în care s-au desfășurat a fost stimulant și m-a facut să fiu mereu activă. Invitații au fost bine selecționați și au avut prezentări interactive, fiind, în general, persoane deschise la dialog și dezbatere, fapt care a adus multă valoare experienței mele de participant. Pe langă asta, mi-a placut foarte mult faptul că în fiecare zi exista în program o sesiunea de lucru interactivă în care s-au folosit tot felul de platforme pentru a face activitățile cât mai interesante pentru noi.

Având în vedere că totul s-a desfășurat exclusiv online, am rămas super impresionată de profesionalismul și punctualitatea cu care organizatorii au mediat evenimentul și de modul în care au reușit să gestioneze fiecare detaliu. A fost prima dată pentru mine când am participat la un eveniment unde nu a trebuit să stăm peste program.”
Vilia Rugel
„Mă declar profund recunoscător pentru faptul că am avut onoarea de a prticipa la prima ediție a Școlii de Vară Europuls, întrucât consider că acest eveniment a reprezentat un real succes atât pentru participanți, cât și pentru organizatori. Au fost câteva zile pline în care mi-am lărgit semnificativ bagajul de cunoștințe prin asimilarea informațiilor esențiale referitoare atât la organizarea și funcționarea Uniunii Europeane, cât și cele legate de relațiile internaționale și democrația europeană. Totodată, în cadrul sesiunilor am discutat și despre alte subiecte cruciale, ca de exemplu tranziția verde și transformarea digitală. Subliniez faptul că pe tot parcursul întâlnirilor am fructificat fiecare ocazie de a dialoga cu invitații dornici să ne împărtășească din experiențele lor și îi încurajez pe toți cursanții edițiilor viitoare să fie activi, implicați și însetați de cunoaștere.

Școala de Vară Europuls a avut un format foarte bine structurat, căci în fiecare zi am regăsit partea teoretică îmbinată cu cea practică, iar activitățile de echipă de la finalul programului au reușit să-i antreneze chiar și pe cursanții care nu au adresat întrebări în primele sesiuni.

Nu în ultimul rând, mă bucur că am avut oportunitatea să întâlnesc tineri deosebiți și pasionați, cărora le doresc să fie mereu implicați civic, entuziasmați și profesioniști în viitoarele locurile de muncă.

Așadar, mulțumesc Europuls – Centrul de expertiză Europeană pentru că ați creionat o astfel de Școală de Vară! Trebuie să fim conștienți că noua paradigmă contemporană face ca asemenea demersuri să reprezinte un imperativ în societățile sănătoase, iar pe această cale le urez celor de la Europuls să inițieze numeroase proiecte calitative, care să aducă cetățenii mai apropape de tot ce înseamnă viziunea și valorile Uniunii Europene.”
Iulian Marian Trușcă
„Pentru mine, școala de vară Europuls a reprezentat, fară îndoială, cea mai bună modalitate de petrecere a timpului. Sunt convins, că aceste patru zile pot fi de folos oricărui tânăr interesat de evenimentele din lumea înconjurătoare, indiferent de opțiunile de carieră. În această eră a globalizării și a interconectării este cu atât mai important să cunoaștem și să înțelegem aspectele ce ne afectează pe toți.

Programa a fost foarte bine structurată, oferind un survol al celor mai importante aspecte ale afacerilor europene și relațiilor internaționale, într-un format informativ și interactiv. A fost o reală onoare și plăcere să ascult oameni cu experiență la cel mai înalt nivel, versați într-o gamă largă de domenii. Este cu adevărat deosebit să te afli, chiar virtual, în prezența unor asemenea caractere. Această experiență mă inspiră și mă motivează în a-mi urma, în continuare, pasiunea pentru diplomație.”
Sebastian Lajos
Continuând să navigați pe site, acceptați termenii și conditțiile.