Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

Lansarea website-ului platformei de sprijin pentru Președinția Româna a Consiliului UE, RO2019



Astăzi, 21 iulie 2016, s-a lansat website-ul oficial al Platformei RO2019, proiect inițiat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană împreuna cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, care dorește sa coaguleze eforturile societății civile românești din țară și din străinătate pentru a susține pregătirile pentru Președinția Română a Consiliului UE în a doua partea a anului 2019.

Această platformă își propune să se constituie într-o structură formată din experți in afaceri europene și reprezentanți ai societății civile, oferind un cadru de dezbateri, analiză și schimb de bune practici în vederea identificării unor priorități ale președinției care să aibă un suport cât mai larg în societate (ownership), cât și de a asista și monitoriza autoritățile romane în procesul de organizare efectivă a președinției.

De asemenea, platforma va fi deschisă pentru participarea autorităților publice direct implicate în organizarea efectiva a președinției, membrilor Parlamentului României, membrilor romani ai Parlamentului European, Comitetului Economic și Social European și altor instituții și autorități din cadrul UE.

Proiectul RO2019 își propune să asigure trei linii principale de acțiune, prin procese consultative bine adaptate care să fructifice expertiza și adevăratul potențial al societății civile în asigurarea unei președinții de succes:

I. Identificarea și sprijinirea Priorităților Președinției Române 2019 – O Președinție trebuie să aibă câteva priorități tematice pe care să le promoveze atât înainte cât și după perioada de conducere a Consiliului;

II. Crearea de capacități pentru România – RO2019 își propune să contribuie la crearea de resurse necesare pentru actorii direct implicați precum autoritățile sau instituțiile publice, cât și pentru cei care vor juca un altfel de rol și care includ societatea civilă, mediul academic sau cel jurnalistic.

III. Promovarea generală a imaginii României în Europa – Conducerea asigurată de către țara noastră în negocierile și întâlnirile europene trebuie să fie dublată de o explozie de evenimente de promovare națională, care să asigure ulterior cimentarea unui bun prestigiu al țării.

Președinția rotativă este un exercițiu administrativ și de resurse umane important, dar mai mult decât atât, constituie o provocare extraordinară a expertizei europene a acelui stat membru, fapt subliniat si de premierul Ciolos în discursul susținut în deschiderea celei de-a 4 ediții a Forumului Eurosfat :

„Pregătirea președinției UE înseamnă pregătirea unei viziuni pentru ceea ce vom face la nivel european în anii viitori. În 2019, la un pic mai mult de 10 ani de la aderare, România va avea oportunitatea să-și asume o poziție cu putere de influență mare – ne asumăm capacitatea de a media poziții comune între statele membre ținând cont de agenda UE. Va fi o agendă impusă de realitățile momentului, dar vor fi și subiecte pe care România le va putea propune pentru această agendă, dacă va găsi aliați între statele membre. O astfel de responsabilitate se pregătește din timp”.

RO2019 este un proiect bazat pe valorile europene ale democrației, participării active a cetățenilor în spațiul public și a dialogului deschis, având în centru o puternică susținere pentru proiectul european și procesul de integrare europeană.

Vă invităm astfel să parcurgeți informațiile prezente pe website-ul www.ro2019.eu, cât și Documentul Conceptual al Platformei RO2019.



Continuând să navigați pe site, acceptați termenii și conditțiile.