Europuls – Center for European Expertise

Ce presupune procesul audierii unui viitor Comisar European?

de Alexandra Cîrjă
Colegiul de Comisari Europeni pentru perioada 2024-2029 a fost deja nominalizat de către statele membre, iar fiecare comisar propus va fi audiat în perioada 4-12 noiembrie în Parlamentul European pentru a fi evaluat în ceea ce privește competențele, dar și viziunea pe care acesta și-o va asuma în următorii 5 ani. Ce presupune acest proces?

În prima etapă, Parlamentul European primește informații preliminare despre comisarii propuși, inclusiv un CV detaliat și o declarație de interese, ce trebuie să fie verificată și aprobată de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European.

În continuare, comisarii propuși sunt repartizați către comisiile relevante pentru portofoliu lor din Parlament, cele care le vor evalua competențele și expertiza, fiind astfel alcătuit un calendar al audierilor.


Cu suficient timp înaintea audierii propriu-zise, comisiile trebuie să formuleze și să transmită întrebări scrise. Fiecare comisar desemnat va primi două întrebări comune, care sunt redactate de Conferința Președinților de Comisii. Prima întrebare va aborda competența generală, angajamentul față de valorile europene și capacitatea de a respecta etica profesională și de a evita conflictele de interese. A doua întrebare va fi mai specifică, se va concentra pe gestionarea portofoliului și cooperarea cu Parlamentul.

De asemenea, comisia responsabilă va avea cinci întrebări suplimentare pentru fiecare comisar desemnat. Dacă audierea se desfășoară în fața mai multor comisii, fiecare dintre acestea va avea dreptul să adreseze câte trei întrebări. De asemenea, există și comisii invitate pentru a lua parte la audiere, iar acestea pot adresa câte o întrebare fiecare. Este important de menționat că nu sunt permise sub-întrebările (adică întrebări urmate de alte întrebări), asigurându-se astfel claritatea și focalizarea discuțiilor.

Cum decurge audierea propriu-zisă?

Fiecare comisar propus este audiat în fața comisiei sau comisiilor relevante, audierea având o durată de obicei între 3 și 4 ore. Audierea va începe cu un discurs al comisarului, mai apoi începând sesiunea de întrebări din partea europarlamentarilor membri ai comisiei respective. Audierile sunt publice și pot fi urmărite în timp real.

Validarea în plenul Parlamentului European

După audiere, comisia responsabilă din Parlamentul European elaborează un raport care reflectă evaluarea comisarului. Acest raport conține recomandări privind aprobarea sau respingerea nominalizării. Ulterior, comisia votează asupra raportului, iar dacă este aprobat, acesta este trimis plenului Parlamentului European. Raportul este discutat în plen, iar europarlamentarii vor vota pentru sau împotriva nominalizării, un comisar fiind aprobat în cazul în care obține o majoritate a voturilor din Parlament.

Dacă este aprobat, comisarul devine oficial parte din Comisia Europeană și își poate începe mandatul, preluând responsabilitățile și sarcinile asociate funcției sale.

În situația în care un comisar propus nu este aprobat de Parlamentul European, acesta nu va putea ocupa funcția de comisar. În această situație, statul membru din partea căruia a fost nominalizat trebuie să propună un alt candidat pentru a-l înlocui pe cel respins. Procesul de audiere și aprobare al noului candidat va urma aceleași etape, inclusiv evaluarea de către comisii și votul în plenul Parlamentului European.
Update cookies preferences