Europuls – Center for European Expertise

Ce se află pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European?

20-23 ianuarie 2025
Parlamentul European se reunește periodic în sesiune plenară pentru a dezbate și vota subiecte esențiale care ne afectează pe noi, ca cetățeni ai UE, dar cu impact și asupra statelor vecine. Ce sunt sesiunile plenare? Momentul în care activitatea legislativă din comisii și grupurile politice prinde contur. Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să își exprime poziția pe baza subiectelor dezbătute prin vot.

Odată cu începerea noului an, în perioada 20-23 ianuarie, o nouă sesiune plenară are loc în Strasbourg, unde europarlamentarii discută subiectele de actualitate.

Astfel, printre temele aflate pe agenda acestei sesiuni plenare se numără:

  • Necesitatea de a asigura respectarea Regulamentului privind serviciile digitale pentru a proteja democrația pe platformele de comunicare socială, inclusiv împotriva ingerințelor străine și a algoritmilor lipsiți de neutralitate

Parlamentul a discutat despre importanța aplicării stricte a Regulamentului privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA). Acest regulament stabilește reguli pentru platformele online, precum rețelele sociale, pentru a combate conținutul ilegal și dezinformarea. Scopul este de a proteja democrația, prevenind influențele externe nedorite și asigurând că algoritmii folosiți de aceste platforme nu favorizează anumite informații în mod nedrept.


  • Implicațiile geopolitice și economice pentru relațiile transatlantice sub noua administrație Trump

Odată cu începerea unui nou mandat al președintelui Donald Trump pe 20 ianuarie 2025, eurodeputații au analizat impactul potențial asupra relațiilor dintre Europa și Statele Unite. Discuțiile s-au concentrat pe aspecte economice și geopolitice, având în vedere schimbările anticipate în politicile americane și modul în care acestea vor influența cooperarea transatlantică.

  • Prezentarea programului de activități al Președinției poloneze

  • Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a prezentat prioritățile președinției poloneze la Consiliului Uniunii Europene, care a început la 1 ianuarie 2025. Sub sloganul "Securitate, Europa!", programul se concentrează pe:
  • Apărare și securitate
  • Protecția persoanelor și a frontierelor
  • Rezistența la ingerințe străine și dezinformare
  • Asigurarea securității și a libertății întreprinderilor
  • Tranziția energetică
  • O agricultură competitivă și rezilientă
  • Securitatea sanitară

  • Deteriorarea continuă a situației politice din Georgia

Parlamentul va aborda agravarea situației politice din Georgia și îngrijorările cu privire la tensiunile interne și la impactul acestora asupra democrației și stabilității din regiune. De asemenea, se va discuta despre influența externă în afacerile interne ale Georgiei și despre necesitatea sprijinirii parcursului democratic al țării.

  • Dezinformarea și falsificarea istoriei, utilizate de Rusia pentru a-și justifica războiul de agresiune împotriva Ucrainei

Eurodeputații vor dezbate modul în care Rusia folosește dezinformarea și reinterpretarea istoriei pentru a-și justifica acțiunile agresive împotriva Ucrainei. Printre principalele strategii utilizate de Rusia se numără rescrierea istoriei, prin care aceasta susține în mod fals că Ucraina nu este un stat legitim sau că ar fi fost mereu parte a Rusiei, încercând astfel să-și justifice agresiunea. De asemenea, Kremlinul promovează narațiuni false despre regimul politic de la Kiev, prezentându-l ca fiind extremist sau controlat de puteri străine. Această dezinformare este răspândită pe rețele sociale, televiziuni și publicații finanțate de statul rus, având scopul de a influența opinia publică internațională și de a slăbi sprijinul pentru Ucraina. Parlamentul European va discuta, deci, despre necesitatea combaterii acestor tactici prin reglementări mai stricte privind platformele online, promovarea educației media și sancționarea surselor care răspândesc falsuri.

  • Combaterea deșertificării: cea de-a 16-a reuniune a Conferinței părților (COP16) la Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul va discuta despre participarea Uniunii Europene la cea de-a 16-a reuniune a Conferinței părților (COP16) la Convenția Națiunilor Unite privind combaterea deșertificării.
Conferința are ca obiectiv găsirea unor soluții pentru stoparea extinderii deșertificării prin măsuri precum reîmpădurirea, gestionarea sustenabilă a apei și protejarea solurilor. Parlamentul European va discuta despre importanța acestor măsuri și despre rolul Uniunii Europene în sprijinirea țărilor vulnerabile prin finanțări și politici ecologice mai stricte.
Update cookies preferences