Europuls – Center for European Expertise

Ce se află pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European? 31 martie - 3 aprilie 2025

În perioada 31 martie-3 aprilie 2025, Parlamentul European se reunește în sesiune plenară pentru a dezbate și vota o serie de teme de interes major pentru Uniunea Europeană și partenerii săi. Sesiunea plenară este cea mai importantă etapă a procesului decizional european, în care toți eurodeputații se reunesc pentru a discuta, modifica și adopta legislația UE, precum și pentru a adopta poziții oficiale pe teme esențiale.

Această sesiune plenară abordează subiecte precum bugetul Uniunii pentru 2026, integrarea economică, politica comercială cu SUA, securitatea internă și protecția documentelor de identitate. De asemenea, se va vota propunerea României pentru următorul reprezentant în cadrul Curții de Conturi a UE, Lucian Romașcanu.
 
Astfel, printre principalele subiecte se numără:
 
Orientări pentru bugetul Uniunii Europene din 2026

Parlamentul va dezbate, și apoi va vota bugetul Uniunii Europene pentru anul 2026. Astfel, vor fi definite prioritățile financiare ale Uniunii și domeniile strategice în care vor fi direcționate fondurile europene. Se va analiza modul în care bugetul va sprijini tranziția verde, digitalizarea, cercetarea și educația, precum și dezvoltarea economică echitabilă între statele membre. O atenție specială va fi acordată fondurilor destinate regiunilor mai puțin dezvoltate, pentru a reduce discrepanțele economice și a stimula o creștere sustenabilă.
 
Uniunea economiilor și a investițiilor

Deputații europeni vor discuta, de asemenea, despre modalitățile de consolidare a Uniunii economiilor și a investițiilor. Scopul este de a îmbunătăți integrarea economică între statele membre, eliminând barierele birocratice și facilitând investițiile transfrontaliere. O mai bună coordonare a politicilor economice și financiare va asigura stabilitatea economică a Uniunii și va crea oportunități de dezvoltare pentru toate țările membre.

Reînnoirea parțială a membrilor Curții de Conturi a UE – Propunerea României, Lucian Romașcanu
În cadrul acestei sesiuni, se va vota și reînnoirea parțială a membrilor Curții de Conturi a UE, și anume propunerea României de a-l numi pe Lucian Romașcanu în această funcție.
Curtea de Conturi este instituția care supraveghează gestionarea fondurilor europene, asigurând transparență și eficiență în utilizarea acestora. Alegerea unui nou membru este un proces important, deoarece de competențele și deciziile sale depinde buna administrare a bugetului Uniunii.

Drepturi vamale suplimentare la importurile anumitor produse din SUA

Acest subiect de pe agenda Parlamentului nu are legătură cu tensiunile comerciale actuale dintre UE și SUA, ci vizează un litigiu mai vechi de la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) legat de "Amendamentul Byrd" din 2000. Acest amendament permitea SUA să distribuie către companiile americane taxele antidumping colectate de la importatori, lucru considerat ilegal de OMC în 2003.
Deoarece SUA nu a respectat decizia OMC, UE a primit dreptul de a impune taxe suplimentare pe anumite produse americane. Totuși, sumele autorizate pentru măsurile de retorsiune au scăzut semnificativ, ajungând la doar 34,98 USD în 2024, ceea ce ar fi fost irelevant din punct de vedere comercial.

Prezentarea noii strategii europene de securitate internă

Sesiunea plenară va include și prezentarea noii strategii europene de securitate internă, un plan menit să întărească protecția cetățenilor Uniunii în fața amenințărilor actuale. Printre priorități se numără combaterea terorismului prin prevenirea radicalizării și schimbul rapid de informații între agențiile de securitate, destructurarea rețelelor de criminalitate organizată și întărirea colaborării dintre Europol și autoritățile naționale.

Un accent deosebit va fi pus pe securitatea cibernetică, prin protejarea infrastructurilor critice și impunerea unor standarde mai stricte pentru companii. De asemenea, strategia va include măsuri pentru combaterea dezinformării și a atacurilor hibride, care pot destabiliza democrațiile europene.

Consolidarea securității cărților de identitate și a documentelor de ședere

Parlamentul va dezbate îmbunătățirea securității cărților de identitate și a documentelor de ședere emise în Uniunea Europeană. Această inițiativă urmărește reducerea riscurilor de fraudă și falsificare a documentelor oficiale, asigurând în același timp libera circulație a cetățenilor europeni în condiții de siguranță.
Update cookies preferences