Europuls – Center for European Expertise

Forumul EUROSFAT prezentat în plenul Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei

Comunicat de presă

Francesca Cristea

Head of policy and programs Europuls, a prezentat Forumul EUROSFAT ca un exemplu concret pentru a combate extremismul politic și euroscepticismul.

În cadrul dezbaterii „Carta Urbană Europeană III (2023): Viața urbană într-o eră a transformării”, Francesca Cristea aceasta a subliniat modul în care extremismul se propagă, dar și modul în care autoritățile locale îl pot combate prin sistemul de co-management și co-creare alături de cetățeni, în special de tineri.
Francesca este coordonatorul Forumului EUROSFAT 2023 - „Uniunea Europeană și noi orizonturi” care, pentru prima dată în cei 11 ani, capătă dimensiuni locale și regionale fiind prezent nu doar în București (28 septembrie), ci și în Timișoara (13-14 octombrie), Craiova (9-10 noiembrie) și Chișinău (28 noiembrie).

Organizat de Europuls - Centrul de Expertiză Europeană, forumul a fost desemnat, la aniversarea sa de zece ani, câștigătorul național al premiului Charlemagne pentru Tinerii Europeni, pentru eforturile sale de a promova valorile europene politice, economice, culturale și sociale în România.

Forumul reprezintă, an de an, un model de succes în conectarea cetățenilor din România cu agenda europeană, fiind un for de dezbateri între decidenți la nivel european, național și local, societate civilă, jurnaliști, mediul de afaceri și mediul
academic. Europuls - Centrul de Expertiză Europeană consideră integrarea europeană o misiune esențială, iar organizația noastră își propune an de an să inoveze modul în care aducem agenda europeană în România și combatem în mod activ euroscepticismul.

Francesca Cristea s-a alăturat echipei Europuls în martie 2021, iar din 2022 este coordonatorul Forumului EUROSFAT precum şi creatorul iniţiativelor şi proiectelor dedicate informării tinerilor despre valorile Uniunii Europene şi politicile publice. Francesca a fost delegatul de tineret al României la UE pe durata Preşedinţiei României la Consiliul UE, reprezentant în Forumul European de Tineret, dar şi delegat de tineret din partea României la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din cadrul Consiliului Europei.
Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei, responsabilă cu întărirea democrației locale și regionale în cele 46 de state membre. Format din două camere – Camera autorităților locale și Camera regiunilor – și trei comitete, el adună laolaltă 612 de funcționari aleși, reprezentând mai mult de 150.000 de autorități locale și regionale din întreaga Europă.

Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea unui spațiu public european.

Europuls urmărește să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe, în timp ce membrii Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai Guvernului și ai Parlamentului, reprezentanți ai societății civile și mediului de afaceri, experți și jurnaliști se întrunesc pentru a discuta temele relevante din cadrul Uniunii Europene.
Update cookies preferences