Europuls – Center for European Expertise

Francesca Cristea, Tana Foarfă: Cum vrea Belgia să aplice principiul „nu lăsăm pe nimeni în urmă”, la cârma UE, în plin an electoral

Președinția Belgiei la Consiliul UE a început la 1 ianuarie 2024 și, odată cu ea, o cursă contra cronometru până pe 6-9 iunie, când ne vom alege noii lideri europeni.

Belgia își asumă Președinția Consiliului UE pentru a treisprezecea oară, de data asta într-un moment de răscruce – în focurile războiului la granița Uniunii, în încercarea de a descâlci consecințele pandemiei, depășirea crizei energetice, conflictul din Orientul Mijlociu și, mai presus de toate, euroscepticismul, extremismul politic și dezinformarea pe care le vom vedea din ce în ce mai prezente în viața noastră, până în luna iunie.

6-9 iunie, zilele în care o nouă legislatură în Parlamentul European va fi aleasă să reprezinte 450 de milioane de cetățeni. De ce trebuie să ne pese? Pentru că, o dată cu legislatura, vom alege noii lideri ai instituțiilor europene care să ofere direcțiile strategice și să ne contureze un cadru al vieții pentru următorii 5 ani.

Creionată în jurul a 6 priorități, Președinția belgiană își propune în primul rând să readucă încrederea cetățenilor în instituțiile europene, prin acțiuni care să rezolve problemele stringente cu care se confruntă UE.
1. Apărarea statului de drept, democrație și unitate
Apărarea principiilor democrației și ale drepturilor omului reprezintă un element esențial al programului. Belgia consideră că democrația presupune că toți cetățenii se simt incluși în societate, în special tinerii, că au acces la educație de calitate că au oportunități de învățare pe tot parcursul vieții și de mobilitate.

Democrația merge mână în mână cu valorile europene, promovate prin consolidarea libertății de exprimare a mass-mediei, prin transformarea digitală a sectoarelor culturale și creative. Nu sunt doar vorbe. Avem orașe care au pus aceste principii în practică. Putem arunca o privire la „Cluj Future of Work”, un proiect realizat în municipiul cu același nume, care a explorat și testat metode prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața muncii, inclusiv modul în care evoluează industriile creative.

Extinderea Uniunii Europene reprezintă un subiect de maximă importanță, iar Belgia se angajează să sprijine eforturile statelor candidate. În perioada imediat următoare, finalizarea cadrului legislativ, cuantificarea resurselor disponibile și pregătirea structurilor de luare a deciziei sunt esențiale pentru o aderare de succes a țărilor candidate.

Aici, Republica Moldova joacă un rol strategic în regiune, având în vedere faptul că în decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei. Președinta Maia Sandu este admirată și văzută ca un lider regional, mai ales după găzduirea Summit-ului Comunității Politice Europene, iar privirile stau ațintite pentru runda de alegeri prezidențiale.

2. O competitivitate mai pronunțată
În lumina noilor evoluții tehnologice precum inteligența artificială, UE va prioritiza competitivitatea pe termen lung și politicile industriale. Ce trebuie să se întâmple?

Condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, care să le permită să se dezvolte atât în ​​Europa, cât și pe scena mondială. Un cadru de reglementare coerent, previzibil și simplificat pentru companii este esențial în acest sens.
Crearea unui ecosistem digital durabil, care oferă siguranță cetățenilor și aduce beneficii întreprinderilor.
Sporirea cercetării și inovării în UE, pentru ca Europa să devină lider în dezvoltarea și comercializarea de soluții personalizate, care să stimuleze creșterea.
Președinția belgiană va depune eforturi pentru a consolida piața internă și viitorul industrial al UE și va continua eforturile de finalizare a Uniunii piețelor de capital și a piețelor de energie. Pentru ca acest lucru să se întâmple, politica de coeziune va fi esențială, ca instrument de investiții pe termen lung. Belgia va acorda o atenție deosebită și capacității de producție alimentară a Uniunii.

3. O tranziție verde și justă
Agenda ambițioasă de tranziție verde a UE este condusă de nevoia urgentă de a aborda criza triplă a schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și combaterii poluării.

Continuând implementarea Pactului Verde, Președinția va plasa tranziția energetică și climatică în centrul priorităților sale și va utiliza următoarele pârghii:

 • Consolidarea economiei circulare și capacitățile de adaptare și de pregătire ale Uniunii pentru crize.
 • Promovarea managementului durabil al apei.
 • Sporirea investițiilor pentru a oferi o rețea energetică europeană flexibilă și integrată.
 • Evenimentele geopolitice și climatice extreme au evidențiat necesitatea unei tranziții energetice accelerate și incluzive. Această tranziție ar trebui să furnizeze energie la prețuri accesibile cetățenilor și companiilor, să asigure o securitate puternică și fiabilă a aprovizionării și să contribuie la obiectivul neutralității climatice.

UE trebuie să-și valorifice pe deplin potențialul de eficiență energetică în întreaga economie și să promoveze rapid dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și cu emisii scăzute de carbon și a transportatorilor. În special prin REPowerEU, instrument prin care România poate realiza aceste deziderate, până în 2026.

4. O agendă mai ambițioasă privind sănătatea și politicile sociale

Construind îndeaproape pe Pilonul European al Drepturilor Sociale, Președinția belgiană își propune să ofere o agendă ambițioasă a politicilor sociale, pentru a promova o societate europeană mai incluzivă prin:

 • Promovarea mobilității echitabile a forței de muncă.
 • Promovarea sănătății mintale la locul de muncă.
 • Promovarea accesului la protecție socială durabilă.
 • Garantarea accesului tuturor la locuințe decente și accesibile financiar.
 • Consolidarea aprovizionării medicamentelor la prețuri accesibile.
 • Stimularea forței de muncă din UE în domeniul sănătății și al îngrijirii.
 • Belgia își propune să consolideze dimensiunea socială a Semestrului European – cu o atenție deosebită asupra implementării, pentru prima dată, a Cadrului de convergență socială și potențialului investițiilor sociale – și să promoveze un cadru propice dezvoltării economiei sociale.

5. Protecția cetățenilor și a granițelor
Președinția își propune să abordeze toate dosarele legislative rămase asociate cu noul Pact european privind migrația și azilul. Ce va aduce nou acest Pact?

 • Claritate juridică pentru persoanele care sosesc pe teritoriul UE.
 • Un proces de gestionarea umană și eficientă a migrației, în conformitate cu valorile noastre și cu dreptul internațional.
 • O reacție comună și rapidă la crizele migrației.
 • Căile legale mai bune pentru a ajunge în UE și a rămâne în UE.
 • Președinția va depune eforturi pentru a consolida dimensiunea externă a migrației și a azilului, în special lucrând îndeaproape cu partenerii africani, cu respectarea deplină a dreptului internațional între cele două continente.

Președinția va acorda o atenție deosebită luptei împotriva crimei organizate, prevenirii și combaterii terorismului și a extremismului violent și consolidării rezistenței UE la crize și la provocări noi și hibride.

În ceea ce privește protecția cetățenilor, viitorul securității și apărării europene, se va putea realiza pe consolidarea bazei tehnologice și industriale europene de apărare, inclusiv pe explorarea posibilității de a dezvolta o strategie europeană pentru industria de apărare.

6. Promovarea unei Europe globale
Trăim vremuri care ne zdruncină răbdarea și încrederea în echilibru. Războiul a revenit proeminent pe continentul european, iar valorile europene trebuie apărate.

Pentru a-și atinge obiectivele de politică externă, UE trebuie să-și mobilizeze pe deplin capacitățile economice, de securitate și de apărare, precum și capacitatea de dezvoltare și asistență umanitară. Acest lucru va necesita un sistem comercial multilateral consolidat, bazat pe reguli.

În conformitate cu Agenda 2030, Președinția va promova consolidarea sistemului de sănătate ca bază pentru atingerea țintei de acoperire medicală universale, asigurând în același timp acces echitabil la servicii și produse de îngrijire medicală inovatoare, rezistente, durabile și de înaltă calitate pentru toți.

Putem rezuma programul Președinției într-o singură propoziție: nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Este anul în care trebuie să vedem potențialul din fiecare industrie, domeniu, cetățean.

Importanța votului din 9 iunie, la europarlamentare. Cum poți tu să aduci schimbarea?
Sub președinția Belgiei, se vor desfășura și alegerile europene din 2024, din luna iunie. Sunt primele alegeri în care se preconizează că partidele extremiste vor înainta în sondaje, astfel încât să devină un grup european cu influență.

Cum ne afectează? Hai să facem un exercițiu: vă imaginați o Uniune Europeană în care oportunitățile să fie limitate? Vă imaginați cum ar fi să ne ghidăm viața de zi cu zi pe baza dezinformărilor? Vă imaginați cum nu am putea beneficia de sprijinul și resursele statelor membre?

Nu? Atunci hai să facem în așa fel încât să nu trebuiască să trăim pe viu acest scenariu. Pe 9 iunie, românii își aleg cei 33 de reprezentanți în cadrul Parlamentului European. Câteva motive pentru a ieși la vot?

 • Siguranța și protecția cetățenilor, ținând cont de războiul din vecinătate.
 • Oportunitățile multiculturale și educaționale pentru creșterea participării tinerilor la viața civică.
 • Stimularea și protecția socială a forței de muncă.
 • Aprovizionarea cu medicamente și îngrijirea medicală accesibile.
Nu există un sistem perfect, ci doar perfectibil. Cum perfecționăm Uniunea Europeană? Implicându-ne. Spunând care sunt nevoile noastre și problemele din viața de zi cu zi, ideile și potențialele soluții pe care le vedem și prezentarea lor în fața decidenților noștri.

Cum? E-mail, mesaje pe social media, solicitarea unei audiențe, participarea la dezbateri, trimiterea unei petiții etc.

De ce? Nu doar că trebuie să ne audă, trebuie să ne asculte când spunem că vrem o schimbare. Noi suntem punctul declanșator al schimbării. Ne alegem reprezentanții în Parlamentul European pe 9 iunie. Reprezentanți care trebuie să prezinte idei care să unească comunitățile europene și să creeze parteneriate.
Update cookies preferences