Europuls – Center for European Expertise

România se auto-sabotează înaintea preluării Președinției Consiliului UEConstatăm cu mare surprindere demisia Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la mai puțin de 2 luni înaintea preluării Președinției Consiliului UE de către România, pentru prima dată de la aderare. Suntem profund îngrijorați de nivelul la care instabilitatea politică internă a ajuns să interfereze cu responsabilitățile României ca stat membru UE.

Prin acceptarea demisiei domnului Victor Negrescu acest guvern arată, nu doar cetățenilor români, dar și celorlalte state membre UE, imaturitate politică, incapacitate de a gestiona o oportunitate oferită pentru prima dată de la aderare. Europuls consideră că acceptarea acestei demisii este o dovadă de iresponsabilitate și inconștiență față de importanța Președinției Consiliului UE. Mai mult decât atât, este o insultă la adresa tuturor eforturilor și demersurilor din timpul pregătirii Președinției efectuate atât de Ministrului-Delegat, cât și de toți actorii implicați în pregătiri, în special societatea civilă care a sprijinit cu informații, conținut și expertiză toate demersurile efectuate și-așa cu întârziere.

Preluarea Președinției rotative reprezenta o oportunitate pe care România trebuia să o exploateze în folosul promovării imaginii României pe plan european. Perioada pre-mergătoare Președinției trebuia utilizată pentru a consolida poziția României și rolul său în conturarea viitorului UE, dar și imaginea României și promovarea unei strategii de țară. În schimb, de peste un an, România se află în prim-planul european doar prin elemente negative, de îndepărtare de valorile fundamentale UE, de instabilitate politică internă și tensiuni între autorități și cetățeni. Imaginea României, deja afectată grav pe plan european, suferă în acest moment o lovitură ireparabilă prin demisia Ministrului-Delegat, persoana responsabilă și cunoscută la nivel european pentru pregătirea Președinției României la Consiliul UE.

Suntem uimiți de inconștiența cu care unul dintre miniștrii guvernului Dăncilă, Rovana Plumb, declară că “această Președinție la Consiliul UE este exercitată de către toți miniștrii, în frunte cu doamna prim ministru Viorica Dăncilă și suntem pregătiți să facem față”. Din păcate, guvernul actual nu a demonstrat prin niciun argument sustenabil credibilitatea acestei afirmații, din contră, acceptarea demisiei principalului responsabil pentru pregătirea și exercitarea mandatului Președinției Consiliului UE demonstrează lipsă de profesionalism, de seriozitate și de conștientizare a importanței acestui moment pentru România.

Acceptarea demisiei domnului Negrescu scoate dincolo de granițe tensiunile din interiorul guvernului și slăbește credibilitatea României ca negociator și mediator în stare să transmită ideea de unitate și coeziune, dat fiind că mottoul Președinției României la Consiliul UE este  “Coeziunea, o valoare comună europeană”.

Dincolo de Președinția rotativă, acest eveniment subminează și mai mult poziția României pe plan european și vine în contextul în care săptămâna viitoare Comisia Europeană va prezenta Raportul MCV, iar Parlamentul European va vota moțiunea pentru adoptarea unei rezoluții în ceea ce privește situația statului de drept din România. Prin acțiunile întreprinse în ultima perioadă de guvernul României și prin lipsa de seriozitate cu care guvernul tratează exercițiul Președinției rotative, România va rata probabil momente esențiale de progres în parcursul nostru european, cum ar fi aderarea la Schengen sau la zona euro. Ne opunem cu vehemență pozițiilor guvernului de a îndepărta România de UE, acțiunile recente, inclusiv demisia Ministrului Delegat, demonstrând o turnură critică în parcursul european al României.

Constatăm, prin urmare, astăzi, cu 50 de zile înaintea preluării Președinției Consiliului UE, că Guvernul României a demonstrat încă o dată că suntem pe cale să ratăm cel mai important examen de maturitate al României de la aderarea sa la UE.By continuing to browse the site, you accept the terms and conditions.