Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

Cum a fost la Global Research Summer School: Empower YOU(th) 2022?

Ce este Global Research Summer School: Empower YOU(th)?

Global Research Summer School (GRSS) : Empower YOU(th) 2022 este un proiect realizat în parteneriat între studenții din cadrul asociației Voluntari pentru Idei și Proiecte alături de experții Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, cu sprijinul Ambasadei Franței în România și al Institutului Francez din România. Acest proiect este destinat tinerilor care doresc să dobândească mai multe cunoștințe și competențe practice în domeniul relațiilor internaționale.

Cum a arătat experiența GRSS?
Școala de vară a fost împărțită în 4 categorii de activități, respectiv workshopuri, vizite instituționale, activități practice și storytelling.

Workshopurile au avut o componentă teoretică, care a fost apoi transpusă în exerciții practice de fiecare vorbitor specializat în domeniul lui. Exemple de workshopuri ce s-au ținut anul acesta sunt cele cu privire la “Politica de vecinătate a UE” sau “Digitalizare și securitate cibernetică“.

În cadrul vizitelor instituționale, participanții de anul acesta au avut ocazia de a interacționa cu oficiali din cadrul Institutului Francez din București, respectiv Ambasadele Poloniei, a Danemarcei și a Greciei.

În cadrul vizitei din cadrul Institutului Francez, am fost primiți de către Directorul General, Julien Chiappone-Lucchesi, unde am discutat despre diplomație culturală, și în special despre modalitatea în care Guvernul Francez își dezvoltă și exercită mandatul în zona diplomației culturale. A fost o experiență cu adevărat interesantă, deoarece majoritatea participanților nu erau familiarizați cu această nișă diplomatică, cu atât mai mult să fie cunoscători ai acesteia. Astfel că, prin intermediul acestei întâlniri, participanții au plecat știind mai multe despre existența unei forme complet noi de diplomație.

Activitățile practice au oferit participanților posibilitatea de a-și pune în valoare abilitățile necesare oricărei persoane care dorește să lucreze în sfera relațiilor internaționale. Anul acesta au fost 3 activități practice, și anume “Etichetă și protocol” susținut de Maria-Francesca Cristea, “Negociere” susțin de Tana Foarfă, și “Comunicare Politică” susținut de Cristian Retegan, respectiv un turneu de dezbateri academice și jocul de Nations. Spre exemplu, în cadrul jocului de Nations, participanții s-au folosit de toate învățămintele din cadrul GRSS pentru a avea o performanță cât mai bună. Fiind un joc unde fiecărei echipe îi era alocat profilul unei țări imaginare, cu anumite caracteristici politice, socio-economice și militare, acest joc era o combinație excelentă de negociere interstatală, comunicare politică la nivel intern și extern și etichetă.

În cadrul întâlnirilor de storytelling, participanții au avut ocazia să asculte povestea de viață a unor oameni extrem de importanți din sfera relațiilor internaționale și să poarte discuții libere cu aceștia despre diferite subiecte. Printre acestea cu cel mai mare drag ne amintim de întâlnirea cu Alin Mituța, actual membru al Parlamentului European. A fost o întâlnire extraordinară deoarece am avut ocazia să aflăm parcursul academic și profesional al unui europarlamentar, să învățăm măcar puțin din greșelile acestuia și cum le-am putea evita, dar poate cel mai important, că parcursul nostru ca tineri este foarte similar cu cel pe care acesta l-a parcurs. Ultimul element considerăm că este esențial pentru orice tânăr deoarece, într-o lume atât de incertă, este extrem de util să ți se mai amintească că ești pe drumul cel bun.



Pentru cine este GRSS?
GRSS este o tabără de 7 zile în cadrul căreia pot participa 25 de studenți și/sau elevi din clasele a XI-a sau a XII-a pregătiți să se implice în discuții, workshop-uri și dezbateri despre problemele de nivel global. În prima parte a taberei, fiecare zi era împărțită în 3 și anume într-un interval orar dedicat unui atelier teoretic, unul pentru un atelier practic și unul pentru momentul de storytelling. În cea de-a doua am avut o zi dedicată pentru vizitele la ambasade, una pentru turneul de dezbateri academice și una pentru jocul de Nations.



Impresii despre activitățile din GRSS.
Pe parcursul acestei şcoli de vară, au avut loc diverse activități care mai de care interesante şi fascinante, dar o să enumăr 3 dintre acestea care consider că au reprezentat cele mai bune din totalul lor.



Politica de vecinătate a UE
Aici am învățat despre ce politici în relațiile cu țările vecine UE sunt în vigoare, ce probleme întâmpină Uniunea Europeană: de la criza refugiaților din zona Orientului Mijlociu ( Siria, Irak, Yemen), până la ce mulți specialişti în relații internaționale consideră un lucru extrem de important şi de asemenea foarte periculos în viitor, apariția “migranților climatici” din zone în care condițiile de mediu fac viața extrem de grea de trăit. În cadrul acestei prezentări, profesoara Miruna Botnaru-Troncotă, lector universitar în cadrul SNSPA, ne-a arătat aceste lucruri cu care se confruntă şi se va confrunta Uniunea Europeană, punând accent pe actualii şi viitori migranti climatici, care provin din țări precum: Pakistan, Kiribati, Tuvalu, Nigeria şi Senegal.



Relația UE-NATO
În cadrul acestui workshop, participanții din cadrul şcolii de vară au avut onoarea şi plăcerea de a învăța de la Cristian Preda, Decanul Facultăţii de Ştiințe Politice din cadrul Universității Bucureşti, alături de Luciana Ghica, profesor conferențiar la Facultatea de Relații Internaționale din cadrul Universității Bucureşti, despre ce înseamnă relația UE-NATO, care este rolul României în acest context geopolitic şi provocările care o să fie întâmpinate de țările membre din această sferă.



Privilegii şi imunități diplomatice
Această prezentare a constat într-o serie de dezbateri şi storytelling facilitate de Ioan– Luca Vlad, avocat doctor şi reprezentant al Familiei Regale a României, care ne-a împărtăşit din experiența sa în domeniul diplomației şi al dreptului internațional, cu aceste lucruri stârnind interesul participanţilor şi la final aplauzele acestora.



Testimoniale
Turtureanu Mălina

Experiența GRSS de vara aceasta nu doar că m-a ajutat să înțeleg în profunzime provocările actuale ale Uniunii Europene și modul în care acestea se răsfrâng asupra întregii securității internaționale, dar mi-a oferit totodată pârghiile necesare pentru a începe să-mi construiesc cariera în domeniul dreptului internațional și al mecanismelor europene de apărare și combatere a discursului urii, în care mi-ar plăcea să activez. Fiecare training, fiecare dezbatere aprinsă din timpul pauzelor, fiecare recomandare au adus conștiința unei nevoi aprige de promovare a valorilor UE și mi-au deschis apetitul pentru implementarea politicilor de tineret atât în țară, cât și în spațiul european.

Cred că cea mai importantă lecție învățată la GRSS a fost să ascult. Pentru că în jurul meu se aflau oameni de toate vârstele de la care nu puteam decât să învăț și să descopăr câte mai am de învățat. Și pentru lecția asta nu voi înceta să fiu recunoscătoare.

Paula Focșa

GRSS este o tabără pentru oricine implicat și activ, interesat de Uniunea Europeană și problemele de interes Global. În cadrul taberei am avut ocazia să discut cu specialiști și profesori universitari din cadrul domeniilor: Economie, Relații Internaționale, Politică, Securitate Cibernetică, Drept. Fiecare trainer s-a dedicat la maxim pentru a ne oferi într-un timp cât mai scurt, o informație cât mai utilă și clară explicată prin exemple concrete de evenimente ce s-au petrecut și au avut un impact deosebit asupra societății globale. Am apreciat foarte mult că în cadrul tuturor sesiunilor am avut timp pentru întrebări și răspunsuri care m-au făcut să îmbrățișez o altă viziune asupra felului în care funcționează Uniunea Europeană.

În cadrul taberei au fost selectați tineri implicați și cu adevărat interesați de domeniu, ceea ce a făcut această experiență una unică , deoarece astfel serile la cămin, plimbările cu metroul au devenit un prilej de a prelungi discuțiile din cadrul sesiunilor și de a descoperi perspective și opinii diferite asupra aceleiași probleme. Astfel , GRSS are un impact asupra participanților atât datorită sesiunilor informative cât și datorită echipei care creează atmosfera potrivită unei experiențe de neuitat.

Tudoran Ioan-Mihai

Pentru mine GRSS a însemnat o oportunitate grozavă în dezvoltarea mea ca tânăr adult și mi-a adus o mulțime de cunoștințe legate nu doar de relațiile internaționale și diplomație, cât și introspective, am învățat să am încredere în cunoștințele pe care le am și să nu-mi fie frică de vorbitul în fața unei audiențe

Vanessa Caproni

Fiind a treia ediție la care particip, pot spune ca GRSS reprezintă o parte importantă în anii mei de studenție. GRSS nu este doar o simplă școală de vară. Pentru mine, înseamnă formarea unor relații deosebite cu oameni minunati, dedicati, ambițiosi, aprofundarea unor tematici care mă pasionează, interacțiunea cu speakeri și diplomați de care nu m-aș fi putut apropia în alte circumstanțe, depășirea propriilor limite prin participarea pentru prima data la un campionat de dezbateri academice.

Ediția aceasta, totuși, a avut ceva special pe lângă tot ceea ce am enumerat mai sus: pentru prima data, am putut participa fizic la eveniment. M-am putut bucura 100% de traininguri, de conferințe, de întâlnirile cu ceilalți participanți și în afara programului.

Sunt recunoscătoare echipei GRSS 2022 pentru oportunitatea oferită și recomand cu toată căldura tuturor studenților pasionați de diplomație și relații internaționale să participe măcar o dată în viață la acest proiect.

Concluzii finale
Ediția de anul acesta a GRSS a fost una cât se poate de reușită, toți participanții proiectului fiind cu un pas mai aproape de o carieră de succes în domeniul relațiilor internaționale. Cu acestea în minte, vă invităm să dați follow pe paginile de social media a organizațiilor VIP România și EUROPULS – Centrul de Expertiză Europeană, dacă vreți să fiți la curent cu cele mai tari evenimente și informații din domeniu.

Articolul a fost realizat de Cătălin Panțiriu, Paula Focșa și Mihai Tudoran.
Update cookies preferences