Europuls

Centrul de Expertiză Europeanaă

Home Forumul Eurosfat

EUROSFAT

EUROSFAT

EUROSFAT este forumul anual de dezbateri pe teme de politici europene care are loc în România din 2013 și atrage peste 700 de participanți în fiecare an. Evenimentul urmărește să reunească înalți oficiali, comisari europeni, membri ai Parlamentului European și ai României, politicieni de renume, experți, cercetători, reprezentanți ai mediului academic, jurnaliști, oameni de afaceri și cetățeni interesați din România și de peste hotare, cu scopul de a dezbate la nivel înalt aspecte cheie ale agendei europene.

EUROSFAT se află sub înaltul patronaj al instituțiilor europene și beneficiază de parteneriate stabile cu importante instituții din România și din Europa, companii private și reprezentanți ai societății civile.

Eurosfat 2018

În data de 8 iunie 2018 a avut loc la Hotelul JW Marriott din București cea de-a 6-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2018, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, sub patronajul Parlamentului european, al Comisiei europene, al Președinției Bulgare și al Președinției Austriece a Consiliul Uniunii Europene. Ediția Eurosfat 2018 a binevenit peste 350 de participanți la sesiunea plenară, a regrupat 66 vorbitori printre care un comisar european, ambasadori, consilieri prezidențiali, funcționari europeni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, activiști, jurnaliști etc. și 9 teme majore: viitorul Europei, combaterea dezinformării, Politica Agricolă Comună și generația tinerilor fermieri, securitatea cibernetică, zona euro, Brexit, sistemul de sănătate, democrația și statul de drept, viitorul sistemului energetic și digitalizarea, Europa socială, precum și un eveniment cultural dedicat unei video-expoziții dedicată regiunii Mării Negre în prezența directorului.

Eurosfat 2018 s-a desfășurat într-un format diferit față de anii precedenți. Într-o primă etapă, pe 6 iunie a avut loc un dialog cetățenesc cu Tibor Navracsics, Comisar European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport. Cu această ocazie, Comisarul Navracsics ne-a prezentat viziunea sa despre viitorul Uniunii și potențialul educației în combaterea provocărilor actuale ale continentului european, despre șansele creării unei Uniuni europene a Educației, dar și despre planurile Comisiei în domeniul educațional până în 2025. Dialogul cetățenesc a fost organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene din România.

Pe 8 iunie s-a desfășurat forumul Eurosfat, deschis printr-o plenară intitulată “Viziunea României asupra viitorului Uniunii Europene” care a regrupat la aceeași masă de dezbateri lideri și reprezentanți ale tuturor celor 7 partide din România. Principalii decidenți politici din România au fost prezenți la o dezbatere alături de reprezentanți ai societății civile, oferindu-le astfel posibilitatea de a-și exprima opinia despre locul României în viitoarea Uniune Europeană. Deschiderea a constat într-o prezentare a pozițiilor celor 7 partide asupra viitorului UE, având ca scop identificarea priorităților viitoare ale României în cadrul unei Uniuni mai puternice, și a domeniilor în care România ar putea avea un rol strategic la nivel european. Sesiunea plenară a fost organizată în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene din România.

Mai multe informații

Eurosfat 2017

În data de 28 aprilie 2017 a avut loc la Hotelul JW Marriott din București cea de-a 5-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2017, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Uniunea Europeană a sărbătorit în 2017 a 60-a aniversare, iar România 10 ani de la aderare în acest ambițios proiect politic. Amândouă au de înfruntat întrebări despre viitor. După mai mulți ani de ”poli-criză”, UE trebuie să poate răspundă unor întrebări complicate, iar startul acestei dezbateri a fost dat în luna martie când Comisia Europeană a publicat o Carte Albă privind Viitorul Europei. De aceea, cea de-a cincea ediție a Forumului Eurosfat și-a propus o structură tematică diferită, menită să încurajeze dezbateri pe scena românească și europeană despre evoluția României la 10 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană.

Ediția Eurosfat 2017 a binevenit peste 600 de participanți, a regrupat 61 vorbitori printre care un comisar european, ambasadori, consilieri prezidențiali, funcționari europeni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, activiști, jurnaliști etc. și 11 teme majore: viitorul Europei, transformarea digitală, CETA, politica agricolă comună, design-ul urban, apărare, corupție, populism, egalitate de gen, energie și identitate europeană, precum și un film documentar original în prezența directorului, despre protestele anului 2012 din Rusia.

Forumul a fost deschis printr-o plenară intitulată “Viitorul Europei și reducerea decalajelor prin transformare digitală” care a găzduit înalți oaspeți din cadrul Comisiei Europene și ai Administrației Prezidențiale, precum Andrus Ansip, Vice-președintele Comisiei Europene și Comisar European pentru Piața Unică Digitală și Leonard Orban, Consilier Prezidențial pentru Afaceri Europene, Președinția României. Deschiderea a constat într-un dialog cetățenesc având ca scop identificarea priorităților viitoare ale României și UE pe agenda digitală și rolul României într-o Europă integrată sau cu mai multe viteze, în lumina învățăturilor din ultimii 10 ani. Sesiunea plenară a fost organizată în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene din România.

Mai multe informații

Eurosfat 2016

JW Marriott din București cea de-a 4-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2016, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Evenimentul a reunit deopotriva politicieni, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului de afaceri, cat si cercetători din mediul academic, experți și cetățeni, pentru a dezbate subiecte cheie de pe agenda de politici europene şi a modela poziţiile României pe aceste subiecte. La Eurosfat 2016 s-au dezbătut opt teme diferite, precum Uniunea Energetică, politicile UE privind criza refugiaților și migranților, guvernarea deschisă și Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții („TTIP”), cât și proiecte culturale de actualiatate precum proiecţia documentarului „To Kyma” despre criza europeană a refugiaţilor și piesa de teatru/atelier „In search of Europe”, o temă de interes european.

Scopul forumului este de a contribui direct prin temele dezbătute la crearea unei agende europene integrate prin punerea în valoare a unor subiecte de interes national.

Aflat sub înaltul patronaj al Președinției Olandeze a Consiliului, a Parlamentului European și a Reprezentanței Comisiei Europene in România, evenimentul a atras un public numeros și entuziast de 700 de participanți si s-a bucurat de sprijinul oferit de un numar mare de ambasade din România si organizații ale societății civile precum Fundația pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Konrad Adenauer Stiftung, Friedrich Ebert Stiftung și Institutul Aspen.

Mai multe informații

Eurosfat 2015

A treia ediţie a forumului EUROSFAT a avut loc în data de vineri, 29 mai 2015 la Palatul Parlamentului în Bucureşti. Evenimentul a inclus o plenară de deschidere şi două serii paralele de dezbateri urmate de vernisajul unei expoziții.

Tema centrală a EUROSFAT 2015 a fost axată pe relațiile externe ale UE şi rolul României în cadrul noului context geopolitic regional şi global. Prin urmare, o parte din dezbaterile şi conferinţele din cadrul forumului s-au concentrat pe teme precum strategia de securitate a UE, politica de vecinătate, perspectivele de extindere sau relaţiile cu Rusia. În plus, au avut loc dezbateri asupra altor teme strategice pentru România şi Uniunea Europeană precum politica de securitate energetică, situația democrației şi a statului de drept în România, dar şi politicile de integrare pentru romi. Forumul,  desfăşurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, Camerei Deputaţilor și Senatului României, a fost organizat de Europuls în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene şi alte organizaţii ale societăţii civile şi instituţii publice din România şi din UE iar printre invitaţi s-au numărat oficiali europeni, membri ai Parlamentului European şi ai Parlamentului României, experţi din România şi alte state membre, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului de afaceri precum şi cetăţeni interesaţi.

Mai multe informații

Eurosfat 2014

În 7 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului din București s-au reunit peste 600 de persoane pentru a dezbate cu privire la starea Uniunii Europene și a locului României în Europa. Aflat la a doua ediție, Eurosfat 2014 și-a consolidat poziția de cel mai important forum de dezbateri europene organizat în România. Eurosfat 2014 a avut ca temă principală „Europa încotro?”, o interogare la care au încercat să răspundă 14 candidați la alegerile europarlamentare, lideri ai principalelor familiilor politice europene, miniștri, politicieni români şi europeni, funcționari, reprezentanți ai ONG-urilor, think-tank-urilor și cetățeni.

Astfel, în sălile Palatului Parlamentului s-au dezbătut subiecte precum statul de drept în România, aderarea la spațiul Schengen, ieșirea României din periferia economică a UE, regionalizarea și fondurile structurale, consecințele reformei PAC, mobilitatea muncitorilor în Uniunea Europeană. În cele doua sesiuni plenare s-au discutat perspectivele instituționale după alegerile europarlamentare, dar și viziunile marilor familii politice pentru viitorul Uniunii Europene.

Mai multe informații

Eurosfat 2013

Prima ediţie a EUROSFAT  avut loc pe 15 martie 2013 la Palatul Parlamentului, în Bucureşti. Sub umbrela Eurosfat peste 600 de participanţi, printre care s-au numărat politicieni români şi europeni, funcționari, cetățeni, reprezentanți ai ONG-urilor şi think-tank-urilor au discutat în cadrul a zece dezbateri asupra a unor teme de interes pentru România și Uniunea Europeană precum perspectivele producătorilor mici şi mijlocii în contextul Politicii Agricole Comune, al treilea pachet legislativ pentru energie, aderarea României la zona euro, reflectarea actualității europene în presa românească, cetățenia europeană, gestiunea fondurilor structurale, funcționarea sistemului de sănătate românesc în contextul libertății crescânde a pacienților europeni, protecția și securitatea datelor.

Mai multe informații