Ghidul RO2019 – Președinția Română a Consiliului UE, explicată

Europuls are plăcerea să anunțe lansarea Ghidului Președinției Române a Consiliului UE din 2019 în cadrul proiectului Platforma de Sprijin RO2019,  în prezența Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu și participarea membrilor Platformei RO2019, a societății civile, mediului academic și mediului privat.

Ghidul RO2019 este un ghid dinamic care explică în termeni simpli, dar comprehensivi, ce înseamnă o președinție rotativă a Consiliului UE, care este importanța acesteia pentru România și pentru cetățenii români, dar și care sunt oportunitățile de politică, de expertiză și de imagine care nu trebuie ratate.

În mai puțin de 2 ani, într-un moment de maximă importanță pentru Uniunea Europeană, România va asuma președinția rotativă a Consiliului UE. Pentru prima oară de la aderare, țara noastră va trebui să asigure prezidarea grupurilor de lucru și diverselor formațiuni ale Consiliului UE, să găzduiască numeroase întâlniri formale și informale în țară și să asigure coerența, continuitatea și dinamismul legislativ al Uniunii. Nu trebuie să re-inventăm roata – dar nu trebuie nici să dăm cu piciorul unei imense oportunități. Așa cum am mai spus-o, 2019 va fi pentru România un moment de promovare a politicilor naționale de interes european, de dovedire a expertizei dar și de lansare a unei noi imagini a României în Europa.

În acest scop  aportul autorităților, deși crucial, nu este singurul factor necesar. În primul rând este nevoie de o mai bună înțelegere generală a Consiliului UE, a mecanismelor Uniunii și a importanței momentului.

În cadrul proiectului RO2019 și ca parte integrală a pregătirilor pentru Președinția Română a Consiliului, Europuls a redactat un scurt Ghid RO2019. Acesta detaliază natura și implicațiile deținerii președinției rotative, a principalelor responsabilități, a posibilei agende legislative din 2019 și nu numai.

Structura ghidului este împărțită în două mari secțiuni: I. Președinția – mecanisme, responsabilități și desfășurare și II. De ce mă interesează pe mine? Dacă prima parte explică în mod general toate aspectele Președinției,  a doua parte discută despre rolul diverșilor actori din societate în utilizarea oportunităților date de momentul RO2019.

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană este asociație non-profit, ce se bazează pe donații pentru a exista și pentru a-și realiza proiectele. Ghidul Ro2019  este un astfel de proiect. Dacă îți place munca noastră, poți să ne susții cu o mică donație, sau încurajând alte persoane să doneze în conturile următoarele :

Transfer direct in cont

Asociația Europuls

Cont donații RON: RO36 RZBR 0000 0600 1348 6237

BIC: RZBRROBU, RAIFFEISEN BANK

Cont donații EURO: RO31 RZBR 0000 0600 1453 4412

BIC: RZBRROBU, RAIFFEISEN BANK

Adresă: Aleea Borcea 6, Apt.39, BL.16, SC.B, Sector 4, București, România

Îți mulțumim pentru ajutor!

DESCARCĂ DOCUMENTUL AICI

DOWNLOAD THE ENGLISH VERSION HERE

Website | + posts