Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

Propunere activități în vederea organizării Președinției Române la Consiliul UE 2019În contextul pregătirilor demarate în vederea preluării Președinției rotative a Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019 de către România, am înaintat Guvernului României și ministrului delegat pentru Afaceri Europene o propunere de activități împreună cu societatea civilă românească, pentru a asigura succesul Președinției rotative.

Momentul 2019 este o oportunitate unică, dar și o provocare  pentru România. Guvernul României are obligația – și șansa unică de a implica societatea civilă românească în mod activ în pregătirile, implementarea și  succesul scontat al Președinției. De altfel, implicarea mediului neguvernamental ca sursă de idei și expertiză este o practică uzuală pentru toate statele membre UE. Finlanda, țară care face parte din trioul de preşedinţii al Consiliului UE și care va deține Președinția rotativă după România, a început deja  colaborarea cu organizațiile, platformele și asociațiile interesate. Alte guverne caută activ expertiză în rândurile societății civile sau chiar  împarte cu aceasta o parte din sarcinile Președinției.

Lansată în mai 2016, Platforma RO2019 dorește să propună patru linii concrete de activități comune: transmiterea de expertiză europeană și tematică din societatea civilă către autorități, angajarea partenerilor civili și sociali în promovarea imaginii Președinției Române a Consiliului din 2019, transformarea RO2019 în principala interfață între Guvern și societatea civilă, și, nu în ultimul rând, organizarea unui Forum al Societății Civile pentru Viitorul Europei (Future of Europe Civil Society Forum).

În activitatea sa de până acum, Platforma RO2019 a lansat deja o serie de evenimente, dezbateri, consultări, sesiuni informative la București, Bruxelles și Cluj-Napoca, despre momentul 2019 și posibilele priorități. Europuls a redactat și un număr semnificativ de rapoarte și articole, disponibile pe www.ro2019.eu și www.europuls.ro .

Vă invităm să parcurgeți documentul aici.Continuând să navigați pe site, acceptați termenii și conditțiile.